Kastamonu Havadis

REKLAM ALANI

(980x100px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Tosya pirinci toprakla buluşuyor

TÜRKİYE’DE PİRİNÇ DENİLİNCE İLK AKLA GELEN VE KASTAMONU’DAKİ BİR İLÇENİN EKONOMİ LOKOMOTİFİ OLAN COĞRAFİ İŞARET TESCİL BELGELİ TOSYA PİRİNCİ TOPRAKLA BULUŞUYOR.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Tosya pirinci toprakla buluşuyor
129 views
06 Mayıs 2021 - 10:18
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Türkiye’de pirinç denilince ilk akla gelen ve Kastamonu’daki bir ilçenin ekonomi lokomotifi olan coğrafi işaret tescil belgeli Tosya pirinci toprakla buluşuyor.

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde geçtiğimiz günlerde başlayan ekim hazırlıklarında sona gelindi. Çiftçiler hazırladıkları arazilere ilçenin coğrafi işaretli ürün olan Tosya pirincini ekmeye başladılar. Su ile doldurulan tarlaları Keşan adı verilen su içinde tesviyesi yapıp birkaç gün süre ile dinlenmeye bırakan çiftçiler, bu süreçte ekecekleri pirinçleri su içinde çimlendirerek ekime hazır hale getirdiler. Çimlenmeye bırakılan çeltiğin kök salmaya başlamasıyla birlikte ekime başlayan çiftçiler, hazırladıkları tohumu yaklaşık 60-70 santimetre su olan tarlanın içine girip elleriyle ekiyorlar. Ekimin tamamlanmasının ardından beklemeye başlayan çiftçiler tohumun filiz vermesiyle birlikte ilaçlama yaparak hasat zamanını beklemeye başlayacaklar.

Tosya ilçesinde yaklaşık 12 bin dekar alanda pirinç ekimi beklediklerinin altını çizen Tosya Ziraat Odası Başkanı ve Aşağıdikmen Köyü Muhtarı Kadri Eken, “Çeltik ekimimizin ikinci bölümü. Çeltiğin bir hafta önce keşanını tesviyesini yapmıştık. Şimdi tohumunu attık. İnşallah çimlenmeye bıraktık. 4 gün çimlenmeye bıraktıktan sonra sularını boşaltıp, kök salmasını sağlayacağız. İki üç sefer yapacağız bu işlemi. Ondan sonra yeşillenmeye geçecek. Yeşillenmeye geçtiğinde de çim saldığını kök saldığını belirtiyor. Ondan sonra ilaçlama dönemine geçeceğiz. İlaçlamadan bilahare tekrar gübreleme, gübrelemeden sonra sulamalarına devam edeceğiz. 10 Eylül’e kadar sulamalarımız devam edecek. Ağustos’ta başaklanma ve sararma dönemi başlıyor, daha da güzelleşecek inşallah” diye konuştu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.